Waarnemend behandelen vanuit een sensomotorisch perspectief

De visie van Gerard Worm op het menselijk bewegen

EAN:  9789490951719
Publicatiedatum:   09-05-2022
Formaat:  Hardback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  128

  Bestelbaar

   Ruilen mogelijk binnen de 14 dagen (niet op specifieke bestellingen)

   Gratis leveren aan huis in Sint-Niklaas

Gerard Worm (1933-2019) was een charismatische fysiotherapeut, die veel collega’s getraind heeft in zijn sensomotorische behandelwijze. Sensomotoriek, je zintuigen gebruiken bij het bewegen, speelt een cruciale rol bij het bewust en onbewust (her)leren van vaardigheden en het uitvoeren van handelingen. Hij benaderde het vak vanuit een filosofisch en holistisch perspectief. ‘Ieder mens heeft zo z’n eigen loopje’, het motto van dit boek, is een van zijn bekendste uitspraken.
In Waarnemend behandelen vanuit een sensomotorisch perspectief beschrijft Mirjam Müskens (docent fysiotherapie aan de HAN) het gedachtegoed van Gerard Worm. Diens kernboodschap was dat de waarneming centraal moet staan in de fysiotherapie: Wie is de mens achter je patiënt? Wat ervaart hij en hoe functioneert hij in zijn omgeving? Worm was een waarnemer bij uitstek. Hij behandelde zijn patiënten vooral door hen bewegingen uit te laten voeren die ver van de probleemhandeling afstonden, maar die hen wel het vertrouwen gaven in hun eigen kunnen.
Dit boek wil fysiotherapeuten, studenten fysiotherapie en andere paramedici inspireren om sensomotoriek te integreren in hun behandeling. Ook biedt het een stimulans om, net zoals Gerard Worm zelf deed, buiten de eigen kaders te denken.

[citaat]
‘Als je op internet op zijn naam zoekt, zie je dat een enorm veel collega’s op hun website vermelden dat ze opgeleid zijn door Gerard Worm in de sensomotorische behandeling en zij maken hier trots reclame mee. Wat Gerard ons gaf was geen kookboek, maar een waardevolle zienswijze.’ (Ria Nijhuis-van der Sanden in het voorwoord)

  EAN: 9789490951719
  Auteur: 
  Uitgever: 2010 Uitgevers
  Publicatiedatum:   09-05-2022
  Formaat: Hardback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 152 mm
  Breedte: 224 mm
  Dikte: 16 mm
  Gewicht: 336 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 128