Tussen verleden en toekomst

acht oefeningen in het politieke denken

EAN:  9789490334390
Publicatiedatum:   23-05-2023
Formaat:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  381

  Bestelbaar

   Ruilen mogelijk binnen de 14 dagen (niet op specifieke bestellingen)

   Gratis leveren aan huis in Sint-Niklaas

Tussen verleden en toekomst (1968) bevat acht essays van Hannah Arendt. Beroemde essays als ‘Wat is autoriteit?’ en ‘Waarheid en politiek’ zijn eerder zelfstandig gepubliceerd, maar de bundel is in ons taalgebied nooit in zijn geheel vertaald. In deze uitgave worden de essays, met de inleiding van Arendt, voor het eerst in de oorspronkelijke opzet in een Nederlandse editie bijeengebracht.
Waar het in dit boek om draait, is politiek denken zonder terug te vallen op traditionele categorieën. Een opgave waarbij Arendts onderscheid tussen de traditie als een last en het verleden als een kracht van cruciaal belang is. Ze denkt op het snijpunt van de twee dimensies van de menselijke tijd: verleden en toekomst.
De ondertitel van het boek, ‘Acht oefeningen in het politieke denken’, verwijst naar het essay als schrijfvorm. Arendt heeft altijd een sterke voorkeur voor het essay gehad. Dat het daarbij om een ‘proeve’ gaat, sluit goed aan bij haar streven de lezer te laten meedenken. Ze geeft geen voorschriften voor wat te denken, het gaat om de activiteit van het denken: een opvatting vormen over de politieke realiteit in de kloof tussen verleden en toekomst.

  EAN: 9789490334390
  Auteur: 
  Uitgever: De Vrije Uitgevers
  Vertaler:  Willem Visser
  Publicatiedatum:   23-05-2023
  Formaat: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 381
  Trefwoorden:   politieke filosofie