Reset

over identiteit, gemeenschap en democratie

EAN:  9789464369434
Publicatiedatum:   21-02-2022
Formaat:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  606

  Bestelbaar

   Ruilen mogelijk binnen de 14 dagen (niet op specifieke bestellingen)

   Gratis leveren aan huis in Sint-Niklaas

Dit boek verduidelijkt de aard en oorsprong van het verschil tussen gemeenschapsdenken en liberalisme. Het beschrijft hoe een reset mogelijk is, hoe democratie kan worden hersteld.

Europa kende na de Tweede Wereldoorlog een periode van grote vooruitgang met toenemende gelijkheid,stijgende productiviteit, expansie van het onderwijs en fundamentele wetenschappelijke en technologische doorbraken. Maar in de jaren zeventig begon het tij te keren. In de eerste periode was het beleid gericht op de gemeenschap; in de tweede was het (neo)liberaal.

Het nieuwe neoliberale regime droeg bij tot instabiliteit in Afrika en het Midden-Oosten, tot massale illegale migratie ook. In tal van westerse landen groeide de interne verdeeldheid.

Sinds 2008 is dit regime in diepe crisis. De vertrouwde vormen van gemeenschapsdenken – christendemocratie en sociaaldemocratie – zijn inmiddels zodanig geliberaliseerd dat zij niet in staat blijken terug te keren naar een beleid gestoeld op gemeenschapsdenken. Die taak valt vandaag het nationalisme te beurt.

Dit boek verduidelijkt de aard en oorsprong van het verschil tussen gemeenschapsdenken en liberalisme. Het beschrijft hoe een reset mogelijk is. Hoe democratie kan worden hersteld, hoe kan worden teruggekeerd naar een vreedzamer wereld met meer welvaart, welzijn en vooruitgang.

Na negen drukken op amper drie maanden tijd, nu ook verkrijgbaar als paperback.

'De argumentatie die Elchardus ontwikkelt is goed onderbouwd, moedig, uitdagend en consequent. Een intellectueel festijn.' -- PATRICK LOOBUYCK

'In de Lage Landen is Reset ongetwijfeld een van de belangrijkste politieke boeken van de afgelopen decennia. Hopelijk lezen de Europese plannenmakers mee.' -- RIK VAN CAUWELAERT

'In dit originele, erudiete en provocatieve boek verheldert Elchardus als geen ander historisch en politiek het gemeenschapsdenken.' -- MONIKA SIE DHIAN HO

  EAN: 9789464369434
  Auteur: 
  Uitgever: Ertsberg
  Publicatiedatum:   21-02-2022
  Formaat: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 151 mm
  Breedte: 229 mm
  Dikte: 39 mm
  Gewicht: 868 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 606
  Trefwoorden:   Europa;Politiek;Sociologie;Neoliberalisme;europa;neoliberalisme;politiek;sociologie;1945-