Raaf

cultuurgeschiedenis in vogelvlucht

EAN:  9789464369229
Publicatiedatum:   21-03-2022
Formaat:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  144

  Bestelbaar

   Ruilen mogelijk binnen de 14 dagen (niet op specifieke bestellingen)

   Gratis leveren aan huis in Sint-Niklaas

Onder de vleugels van een raaf ontluikt de hele wereldgeschiedenis. We trekken van hindoegodinnen naar alchemisten, van Odins kompanen in het walhalla naar Hitchcocks filmset. Wanneer mensen samenzitten bij de eerste kampvuren, houden raven hen al nieuwsgierig in de gaten. Te pas en te onpas duiken ze op in ons verleden.

Wat hebben de mens en de raaf overgehouden aan die gedeelde geschiedenis? Een kater, zo lijkt het. Geen vogel heeft zo’n onheilspellende reputatie als de ‘grimmige, akelige vogel uit het donk’re schimmenheer’, zoals Poe in 'The Raven' schreef. Geen vogel is de voorbije eeuwen zo zwartgemaakt, zo verjaagd en bejaagd als de raaf. Maar vandaag kijken we naar raven met nieuwe ogen.

Kristof Smeyers schrijft een natuur- en cultuurgeschiedenis van de vaak verguisde raaf in vogelvlucht. En de raaf? Die kijkt terug: aarzelend nestelt hij zich na lange afwezigheid weer in de Lage Landen. Snijden we zo een nieuw hoofdstuk aan in onze gedeelde geschiedenis?

Geen vogel zo vermaledijd, zo zwart gemaakt, als de raaf. Kristof Smeyers verkent de eeuwenlange gedeelde geschiedenis van mens en vogel.

Een mooi eerbetoon aan een hoogvlieger die een moeilijke geschiedenis achter de rug heeft in de Lage Landen. — BEGIJN LE BLEU, comedian, vogelkijker, podcast Fwiet! Fwiet!

Raven zijn net als wolf en zeearend een spiegel van onze beschaving. — BEN KOKS, internationaal kiekendiefonderzoeker

  EAN: 9789464369229
  Auteur: 
  Uitgever: Ertsberg
  Publicatiedatum:   21-03-2022
  Formaat: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 121 mm
  Breedte: 185 mm
  Dikte: 19 mm
  Gewicht: 218 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 144
  Trefwoorden:   raaf;vogels;cultuurgeschiedenis;Vogels;Raven