Het belang van preventieve psychologische zorg in de verloskundige praktijk

EAN:  9789463655552
Publicatiedatum:   21-07-2023
Formaat:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  71

  Bestelbaar

   Ruilen mogelijk binnen de 14 dagen (niet op specifieke bestellingen)

   Gratis leveren aan huis in Sint-Niklaas

De mentale staat en mate van emotionele stabiliteit van ouders heeft grote invloed op de mentale gezondheid van het kind tot diep in zijn volwassenheid. Hoe stabieler de ouders het ouderschap ingaan, hoe groter de kans dat het kind zich veilig hecht. Onderzoek bevestigt steeds vaker dat veilige hechting de psychische en lichamelijke gezondheid beschermt en dat onveilige hechting een risico vormt voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.

Kinderen met hechtingsproblemen hebben een grotere kans op psychiatrische aandoeningen zoals depressies, verslavingen, angststoornissen en eetproblemen en hebben meer kans om later zelf kinderen te krijgen met deze problemen. Helaas is dat bij dertig tot veertig procent van de thuiswonende kinderen tot twaalf jaar in Nederland het geval. Dus grofweg een op de drie kinderen en volwassenen is onveilig gehecht. Met pre- en postnatale psychologische zorg kan dit percentage verlaagd worden, door ballast bij de ouders al tijdens de zwangerschap en direct na de geboorte aan te pakken, zodat ze beter voorbereid en toegerust zijn op hun taak als opvoeders.

Om te beoordelen wat daar de effecten van zijn heeft Joriene de Vos onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de preventieve psychologische begeleiding van (aanstaande) ouders in een verloskundigenpraktijk in een grote stad met een grote mate van cliënten uit verschillende culturen. Dit onderzoek heeft in retrospectief dossiers van 114 casussen van cliënten beschreven en geanalyseerd.

Een verhelderend en hoopgevend boek met bruikbare handvatten, gestoeld op de praktijk en ondersteund door onderzoek.

Joriene de Vos is praktijkondersteuner/psycholoog bij Ella Verloskundige Zorg in Den Haag en begeleidt ouders om zichzelf en hun kinderen een goede start te geven.

  EAN: 9789463655552
  Auteur: 
  Uitgever: Uitgeverij Elikser
  Publicatiedatum:   21-07-2023
  Formaat: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 211 mm
  Breedte: 143 mm
  Dikte: 9 mm
  Gewicht: 114 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 71
  Trefwoorden:   binding;hechting;inzicht;opgroeien tips;ouderschap;relaties;zorg