Over oorlog

en het probleem van motivatie in crisistijd

EAN:  9789086842599
Publicatiedatum:   04-05-2022
Formaat:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  157

  Bestelbaar

   Ruilen mogelijk binnen de 14 dagen (niet op specifieke bestellingen)

   Gratis leveren aan huis in Sint-Niklaas

Wat bezielt mensen om een gewapend conflict aan te gaan, daaraan, het zij aanvallend het zij verdedigend, deel te nemen en dat te blijven doen? Wat motiveert hen?
Wat bepaalt je houding in zo’n geval? En wat zou jij doen tegenover een meedogenloze agressor? Hoe ga je dan om met de daaruit voortvloeiende dilemma’s?
Dat zijn fundamentele vragen die Simone Weil in haar tijd voor lastige keuzes stelden, maar waarvoor ze bereid was alle consequenties te nemen.

In het leven van Simone Weil spelen de oorlog en de dreiging daarvan als uiting van het eeuwige conflict tussen onderdrukkers en onderdrukten een belangrijke rol. In deze bundel is een selectie van essays van Simone Weil uit de periode 1933-1943 over dit onderwerp in chronologische volgorde samengebracht. Deze volgorde stelt de lezer in staat in een kort bestek de bijzondere ontwikkeling van het gedachteleven van Simone Weil in hoofdlijnen te volgen tot in haar laatste levensjaar (1943). In dat oorlogsjaar stelt zij aan de beweging van ‘Vrije Fransen’ van Charles de Gaulle in Londen de cruciale vraag: Waar strijden wij eigenlijk voor?

  EAN: 9789086842599
  Auteur: 
  Uitgever: Samenwerkende Uitgevers VOF
  Vertaler:  Jan Mulock Houwer
  Publicatiedatum:   04-05-2022
  Formaat: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 157
  Trefwoorden:   Weil Simone;Oorlogen;Essays