Gigantisme

weg met het nepkapitalisme, leve het humane kapitalisme

EAN:  9789077445389
Publicatiedatum:   30-05-2022
Formaat:  Hardback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  262

  Bestelbaar

   Ruilen mogelijk binnen de 14 dagen (niet op specifieke bestellingen)

   Gratis leveren aan huis in Sint-Niklaas

Hebben we het niet ontzettend goed? Brengen de wonderen van de technologie geen verbetering voor iedereen? Zijn de Champions League-wedstrijden niet spectaculairder dan alles wat we ooit in het voetbal hebben gezien? Waarom zouden we ons zorgen maken over bedrijven die altijd maar groter worden?

We mogen niet blind zijn voor de enorme uitdagingen waar we voor staan, stelt econoom Geert Noels in de grondig vernieuwde editie van zijn bestseller GIGANTISME. We hebben de voorbije decennia immers nagelaten om onze economie schokbestendig te maken.

Onze wereld lijdt aan gigantisme en dat maakt ons ontzettend kwetsbaar, zoals het containerschip Ever Given pijnlijk aantoonde door het Suezkanaal te blokkeren en daarmee de wereldeconomie een infarct te bezorgen. Gigantisme doodt gezonde concurrentie, leidt niet tot duurzame groei en brengt de mens in verdrukking, met welvaartsziektes als burn-out tot gevolg. En de covidcrisis heeft aan dit fenomeen alleen maar een boost gegeven: techbedrijven kregen een extra groeishot, big pharma en big government maakten een kwantumsprong.

Economische groei als doelstelling is te verdedigen, maar het mist een belangrijk complement: is die groei sociaal rechtvaardig, zijn de winsten van enkele bedrijven in het belang van de maatschappij? Adam Smith wist het al: economie dient niet alleen om het eigenbelang na te streven, maar ook om ervoor te zorgen dat dat individuele voordeel het algemene belang verstevigt. We kiezen te veel voor een keynesiaans beleid, dat schaalgrootte stimuleert, en te weinig voor dat van Adam Smith. Weg met het nepkapitalisme, leve het humane kapitalisme!

Post-coronaeditie van bestseller Gigantisme

  EAN: 9789077445389
  Auteur: 
  Uitgever: Uitgeverij Lannoo
  Publicatiedatum:   30-05-2022
  Formaat: Hardback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 220 mm
  Breedte: 150 mm
  Dikte: 29 mm
  Gewicht: 449 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 262
  Trefwoorden:   internationale economie;economie;toekomst;ethisch ondernemen;arbeid en gezondheid;economie en milieu