Vertellen is een kunst

de geschiedenis van Karel ende Elegast

EAN:  9789056158736
Publicatiedatum:   12-04-2023
Formaat:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  192

  Bestelbaar

   Ruilen mogelijk binnen de 14 dagen (niet op specifieke bestellingen)

   Gratis leveren aan huis in Sint-Niklaas

Er is vermoedelijk geen enkele andere historische figuur die zo vaak werd gebruikt, misbruikt, vertekend en voor ideologische karren werd gespannen als Karel de Grote († 814).

De vele middeleeuwse Karelverhalen bevestigen zijn bijzondere status. Karel ende Elegast bleef eeuwenlang bijzonder populair. De onbekende dichter laat de keizer, op bevel van God, ’s nachts anoniem door een donker bos trekken om te gaan stelen. Hij komt er zijn afvallige leenman Elegast tegen die een meesterdief blijkt te zijn…

Een keizer die uit stelen gaat?! Jan van Boendale en Jacob van Maerlant, twee andere grootheden uit de middeleeuwse literatuur, waren verontwaardigd over zoveel roddels over de grote Karel. De lezers en luisteraars van toen hadden lak aan deze bedenkingen en smulden van dit verhaal vol oeroude motieven, gebracht door een geniale verteller met een boodschap.

Professor Jozef Janssens, specialist middeleeuwse literatuur, reconstrueert in deze studie niet alleen de vele gezichten van de keizer, maar ook hoe middeleeuwse epische dichters te werk gingen in een creatief samenspel tussen verteller en publiek – de kunst van het vertellen.

  EAN: 9789056158736
  Auteur: 
  Uitgever: 20 Leafdesdichten
  Publicatiedatum:   12-04-2023
  Formaat: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 239 mm
  Breedte: 170 mm
  Dikte: 22 mm
  Gewicht: 455 gr
  Voorraad:  Bestelbaar
  Aantal bladzijden: 192
  Trefwoorden:   karel de grote;karel ende elegast;middelnederlandse literatuur;vertellen