Requirements

Inleiding in het specificeren van requirements

EAN:  9789082888041
Publicatiedatum:   03-11-2021
Formaat:  Paperback / softback
Taal:  Nederlands
Aantal bladzijden:  286

  POD (Beschikbaar als print-on-demand.)

   Ruilen mogelijk binnen de 14 dagen (niet op specifieke bestellingen)

   Gratis leveren aan huis in Sint-Niklaas

Het boek beschrijft wat requirements zijn en hoe je ze zelf kunt opstellen.

Aan alles wat je gebruikt stel je eisen (Engels: requirements). Stel je niet de juiste eisen, dan krijg je niet wat je verwacht: software die niet de fiscale regels over het berekenen van BTW goed toepast of een horloge dat niet goed af te lezen is.

Het boek is primair gericht op informatiesystemen, maar door de voorbeelden ook over andere systemen te laten gaan zijn is hetgeen besproken wordt beter te begrijpen en kan het boek ook voor andere systemen gebruikt worden.

De lezer leert via het boek requirements (eisen) voor een (informatie-)systeem te formuleren. Verder leert de lezer onderscheid te maken tussen functionele requirements, niet functionele requirements, en restricties. Requirements moeten getest kunnen worden wanneer het systeem eenmaal ontwikkeld is. Het boek laat zien hoe requirements aangevuld kunnen worden om dit testen mogelijk te maken. Voor een systeem ontstaat soms een enorme berg aan requirements. Het boek geeft aanwijzingen hoe de requirements ingedeeld kunnen worden om overzicht te houden over deze berg aan requirements. Ook geeft het boek aan hoe onderscheid gemaakt wordt tussen requirements en doelstellingen (van de organisatie die het systeem wil hebben) waaraan het systeem moet bijdragen. Er wordt ingegaan op het verschil tussen requirements en oplossingen voor requirements. Requirements management komt aan de orde, het toepassen van requirements, en hoe de kunstfactor een systeem net iets aantrekkelijker kan maken dan andere op basis van dezelfde requirements gemaakte systemen.

Tot slot wordt een oefening gegeven, samen met een uitgebreide uitwerking, waarmee de stof van het boek geoefend kan worden.

In de tweede druk zijn zes hoofdstukken toegevoegd. Hierin wordt verwezen naar de IREB aanpak, ingegaan op hoe architectuur requirements beïnvloedt, TOGAF een methode om architectuur op te zetten toegelicht, NORA als een voorbeeld van een referentiearchitectuur gegeven, ingegaan op ‘user stories’ en ‘use cases’ als alternatieven voor tekst voor het specificeren van functionele requirements voor informatiesystemen.

In de derde druk zijn nog eens vier hoofdstukken met IT onderwerpen toegevoegd. Hiermee is het aantal bladzijden ten opzichte van de tweede druk bijna verdubbeld. Het boek wordt hiermee steeds meer een boek voor automatiseerders. Het blijft echter ook toegankelijk voor niet automatiseerders. Zeker de eerste 17 hoofdstukken. Er is in de derde druk als uitbreiding opgenomen hoe requirements voor data, databases, business intelligence en processen uitgewerkt worden. Behalve uitgebreid in te gaan op ‘niet functionele’ requirements is voor het opstellen van functionele requirements opgenomen hoe je een datamodel opstelt, hoe je stermodellen maakt en hoe je een procesmodel opstelt.

Aan alles wat je gebruikt stel je eisen (Engels: requirements). Een horloge moet de juiste tijd geven, onder water gebruikt kunnen worden, het bandje mag niet te snel slijten, enzovoort. Dit geldt niet alleen voor dingen die we hebben. Het geldt ook voor software die we gebruiken. Software voor bijvoorbeeld het maken en verwerken van facturen moet kunnen omgaan met lastige veranderingen in te berekenen BTW percentages. Deze software moet niet alleen facturen maken die voldoen aan de wettelijke eisen, een bijbehorende acceptgiro kunnen opstellen, afdrukken, enzovoort, maar moet bij het maken van een creditfactuur (een factuur om een eerdere factuur terug te boeken) het BTW percentage gebruiken dat bij de oorspronkelijke factuur werd berekend, ook als het BTW percentage inmiddels is veranderd. Stel je niet de juiste eisen (requirements), dan krijg je iets anders dan je verwachtte. Bijvoorbeeld een horloge dat niet goed af te lezen is, software voor het maken van facturen die op creditfacturen het nieuwe BTW percentage gebruikt in plaats van het percentage van de oorspronkelijke factuur.

  EAN: 9789082888041
  Auteur: 
  Uitgever: Educom
  Publicatiedatum:   03-11-2021
  Formaat: Paperback / softback
  Taal: Nederlands
  Hoogte: 240 mm
  Breedte: 170 mm
  Dikte: 18 mm
  Gewicht: 530 gr
  Voorraad: POD (Beschikbaar als print-on-demand.)
  Aantal bladzijden: 286
  Trefwoorden:   data;data science;datamodel;eisen;functioneel;informatiesysteem;leerboek;model;modeling;modelleren;proces;requirement;requirements engineering;requirements management;studieboek;systeem