Agenda

Maart 2017. Onder massale belangstelling wint de familie Jonckheere het allereerste asbestproces in België. Het verdict is duidelijk: de vroegere bouwonderneming Eternit wist dat asbest dodelijk was maar ging jarenlang door met productie en verkoop. ‘Dan ben je een klootzak’, vatte presentator Thomas Vanderveken, die zelf zijn vader aan longvlieskanker verloor, de situatie samen op TV.

Zoals half Kapelle-op-den-Bos ademde de familie Jonckheere een half leven op het ritme van Eternit. Vader werkte er, het gezin woonde in de schaduw van de fabriek en de kinderen speelden op het asbeststort, zoals al hun vriendjes uit het dorp. Met het overlijden van vader, moeder en twee van de vijf zonen groeit het besef: hier klopt iets niet. Nadat ma Jonckheere op haar ziekbed het zwijggeld van Eternit weigert, start zoon Eric een kruistocht. Zoals David tegen Goliath, maar dan in een modern jasje.

Een aangrijpend verhaal over winsthonger versus mensenlevens, de Ich habe es nicht gewusst van de politiek en asbestland België waar nog steeds tonnen Eternitplaten liggen.

Johan De Vos
 gaat om 20u in gesprek met auteur Eric Jonckheere over het Eternit-schandaal en het allereerste asbest-proces in België. Sint-Niklaas meets Kapelle-op-den-Bos: brandend actueel.

Na afloop wordt u een drankje aangeboden en is er gelegenheid tot napraten. Reserveer uw gratis plaats op Dit e-mail adres is beschermd tegen spambots, u heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 03/7765225.

 


Bzoek de boek zoekengine